Ogromny wybór garnków sprawia, że ciężko zdecydować, które z nich są naprawdę solidne i wygodne w użytkowaniu. A na te cechy wpływa głównie materiał, z jakiego zostały wykończone, ewentualnie pozostałe elementy wykończenia – pokrywka i uchwyty. Zanim więc zdecydujemy się na konkretny zestaw garnków, najlepiej zapoznać się ze specyfiką najpopularniejszych modeli. Wśród nich prym wiodą wersje stalowe i emaliowane. Oba typy garnków posiadają wiele zalet, dzięki którym są wygodne w użytkowaniu i trwałe lata. Jednak ostateczny wybór trzeba oprzeć nie tylko na właściwościach stali nierdzewnej czy emalii, ale również na indywidualnych potrzebach.
Stalowe zestawy garnków – solidne i eleganckie
Garnki stalowe mają szereg zalet, dzięki którym są jednym z najpopularniejszych modeli. Najważniejszymi cechami stali nierdzewnej jest trwałość, odporność na wysoką temperaturę czy korozję. Do zalet takich garnków można zaliczyć higieniczność – ich powierzchnia jest trudna do zarysowania (w szczelinach nie gromadzą się bakterie), a jednocześnie gładka, a więc łatwa w czyszczeniu. Modele ze stali nierdzewnej można stosować na różnych typach kuchenek, co będzie znacznym ułatwieniem przy wymianie sprzętu AGD. Zestawy garnków stalowych są również ponadczasowe i eleganckie, jednak nie są pozbawione wad. W takich naczyniach nie poleca się gotowania kwaśnych potraw ani długiego przechowywania żywności, która z czasem może zaabsorbować metaliczny posmak. Ponadto przebarwienia na stalowej powierzchni mogą powstać od reakcji chemicznej, która jest wynikiem dodawania soli do zimnej wody. Aby tego uniknąć, należy wsypywać ją zawsze do wrzątku.
Ponadczasowe zestawy garnków emaliowanych
Swoją rosnącą popularność garnki emaliowane zawdzięczają dużej liczbie zalet przy jednoczesnym braku słabości. Są przede wszystkim bezpieczne i zdrowe, polecane również osobom wrażliwym i alergikom. Powierzchnia tych garnków jest odporna na wysokie temperatury (w tym również na ich gwałtowne zmiany). Gładka struktura, którą ciężko zarysować jest też higieniczna (w zarysowaniach nie zbierają się zarazki i baterie). Zestawy garnków emaliowanych szybko się nagrzewają, dobrze rozprowadzają ciepło, jednocześnie długo utrzymując optymalną temperaturę potrawy po zakończeniu procesu gotowania. Istotna jest również obojętność materiału względem żywności. Emalia nie pochłania zapachów i nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, przez co nie zmienia ich smaku czy zapachu. W związku z tym, w takich garnkach można przechowywać potrawy i gotować również kwaśne dania, bez obaw o zmianę wyglądu wewnętrznej powłoki. Decydując się na typ emaliowany, można też wybierać spośród wielu ciekawych modeli – kolorowych, czy z napisami, które mają wartość dekoracyjną.
Zestawy garnków – stalowe czy emaliowane?
Oba typy garnków są odpowiednie dla osób, które cenią wygląd naczyń. Stalowe są efektowne, emaliowane z kolei bardzo różnorodne pod względem kolorystycznym. Nie ulega wątpliwości, że materiały te są również trwałe i solidne. Jednak w przygotowywaniu kwaśnych potraw, jak i przechowywaniu żywności lepiej sprawdzą się zestawy garnków emaliowane. Wiele zależy więc od rodzaju przyrządzanych dań, jak i sposobie gotowania. Jeśli są to małe porcje, które zjadamy na bieżąco, wersje ze stali nierdzewnej będą doskonale spełniać swoją funkcję. W przypadku gotowania potraw na kilka dni lepiej wybrać modele emaliowane. Niezależnie od wybranego przez nas materiału należy pamiętać, że nie ten ma co kupuje tylko ten co szanuje, dzięki właściwej pielęgnacji, zakupiony zestaw garnków będzie służył nam przez lata.