Ta roślina, choć przez wielu z nas uważana za chwast, ma ogrom dobroczynnych właściwości. Mowa o mniszku lekarskim, który m.in. oczyszcza organizm, wspiera pracę wątroby, a nawet może być pomocny przy leczeniu nowotworów.
Mniszek lekarski – jak go rozpoznać?
Mniszek lekarskim znany również jako mniszek pospolity, to często spotykany kwiat o żółtej barwie. Ten kwitnący w maju kwiat, bywa mylony z mleczem polnym. Jak się okazuje, spośród tych dwóch podobnych roślin, tylko mniszek nadaje się do spożycia. Stosowany był już przed wieloma latami jako element medycyny ludowej, wykorzystywano go m.in. jako środek łagodzący problemy żołądkowo – trawienne oraz działający moczopędnie. Jednym z bardziej wartościowych elementów tej rośliny jest korzeń mniszka, który spożywany w postaci naparu, może być elementem wspierającym walkę z nowotworem.
Właściwości mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski wykazuje wiele zbawiennych dla ludzkiego organizmu, właściwości. Wynika to z faktu, że jest bogaty w witaminy oraz minerały. Jest znakomitym źródłem witamin A, C, D a także witamin z grupy B. Ponadto zawiera: potas, żelazo, magnez i krzem, jak i przeciwutleniacze oraz flawonoidy. To, za co ceniony jest w medycynie naturalnej to przede wszystkim jego dobroczynne działanie na układ moczowy – dezynfekuje go oraz zwiększa wydalanie moczu. Nie pozostaje bez wpływu na nasz układ trawienny, gdyż bywa pomocny przy zaburzeniach metabolizmu, problemach z trawieniem, zmniejsza zaparcia. Bywa wsparciem dla pracy wątroby, pomaga usunąć wszelkie toksyny z organizmu, a także pobudza apetyt. Nie są to jedyne obszary jego działania na organizm człowieka, gdyż poprawia również pracę nerek i może zapobiegać powstawaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym. Zawiera inulinę, która obniża poziom cukru we krwi, a także może zmniejszyć poziom łaknienia. Stosowany na rany może przyśpieszyć ich gojenie, a także zwalczyć kurzajki oraz brodawki. Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu może być dobrym środkiem na leczenie reumatyzmu. Regularne stosowanie mniszka lekarskiego jest świetnym sposobem na zwiększenie odporności całego organizmu. Badania wykazują, że spożywanie mniszka lekarskiego nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Ostrożne jednak powinny być osoby, które cierpią na choroby żołądka, takie jak zapalenie oraz wrzody żołądka, gdyż może on przyczynić się do nadprodukcji kwasów żołądkowych.
Korzeń mniszka lekarskiego – jak go spożywać?
Jak już wspominaliśmy, wartościową częścią tej rośliny jest korzeń mniszka lekarskiego. Można z niego zrobić miód lub też łagodzący syrop. Produkty te zawierać będą wiele minerałów i witamin. Korzeń mniszka wykorzystywany jest również do przygotowywania odwarów oraz nalewek, a także można przyrządzić z niego napój w formie herbaty. Do tego rodzaju przetworów wykorzystywany jest mniszek z zasuszonej postaci. Wykorzystać możemy również świeże liście rośliny i zastosować jako element sałatki. Z suszonych liści z kolei, możemy zrobić napar, kwiaty zaś będą idealne na wino.