Podjęcie prostych środków zapobiegawczych, takich jak spożywanie czosnku, czy suplementu ze składnikami typu acerola, naprawdę pomaga utrzymać siłę układu odpornościowego. Silny układ odpornościowy pozwala ciału skuteczniej zwalczać wirusy i jest najlepszym sprzymierzeńcem, jaki mamy, aby zachować zdrowie.
Witamina C – najważniejsza dla odporności
Wykazano, że witamina C, czyli silny przeciwutleniacz najczęściej występujący w świeżych owocach i warzywach, stymuluje nasz układ odpornościowy, co oznacza, że może pomóc w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom i wirusom. Jak większość z nas wie, standardowa dieta Polaka zawiera bardzo niewiele podstawowych źródeł witaminy C, więc nic dziwnego, że niedobór witaminy C nie należy do rzadkości.
Możesz kupić witaminę C w formie suplementu albo uzyskać z jedzenia. Najbardziej znane źródła to:
- owoce cytrusowe,
- pomarańcze,
- acerola,
- cytryny,
- limonki,
- grejpfruty.
Warzywa takie jak zielona papryka, brokuły, brukselka, ciemnozielone warzywa i kapusta są również dobrym źródłem witaminy C – i mniej słodkim niż owoce. Pamiętaj tylko, aby jeść je na surowo, ponieważ zawartość witaminy C jest zwykle tracona podczas gotowania.
Acerola – pomoc dla organizmu
Owoce acerola, które wyglądają jak małe czerwone papryki są powszechnie używane do celów leczniczych. Są wypełnione różnorodnymi składnikami odżywczymi i dlatego nic dziwnego, że tak mocno mogą się przyczynić do wzmocnienia układu odpornościowego, tym bardziej, iż w szczególności mogą leczyć zaburzenia wynikające z niedoborów witamin i minerałów w organizmie (w tym również witaminy C wspominanej wyżej).
Acerola może działać jako idealny suplement witaminy C, ponieważ zawartość witaminy C w tym owocu jest na podium pod względem ilości. Owoce Aceroli są tak bogate w witaminę C, że spożycie tylko kilku z nich może zaspokoić zalecane dzienne spożycie witaminy C.
Czosnek – idealne uzupełnienie
Ta popularna żywność nie tylko stanowi doskonały dodatek do większości potraw, ale także ma właściwości:
- antybakteryjne,
- przeciwrakotwórcze,
- przeciwgrzybicze.
Wykazano, że łagodzi bóle ucha, grypę, zapalenie zatok i działa jako środek zmniejszający gorączkę. Badania nad czosnkiem wykazały nawet, że jego działanie jest porównywalne z antybiotykami na receptę – naprawdę! Włączenie większej ilości czosnku do diety może być łatwym i bardzo korzystnym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Jak więc widać, natura daje nam wszystko, co potrzebne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i to bez względu na porę roku.