Jak wzmocnić swoją odporność?

Jak wzmocnić swoją odporność?

Podjęcie prostych środków zapobiegawczych, takich jak spożywanie czosnku, czy suplementu ze składnikami typu acerola, naprawdę pomaga utrzymać siłę układu odpornościowego. Silny układ odpornościowy pozwala ciału skuteczniej zwalczać wirusy i jest najlepszym sprzymierzeńcem, jaki mamy, aby zachować zdrowie.

Witamina C – najważniejsza dla odporności

Wykazano, że witamina C, czyli silny przeciwutleniacz najczęściej występujący w świeżych owocach i warzywach, stymuluje nasz układ odpornościowy, co oznacza, że może pomóc w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom i wirusom. Jak większość z nas wie, standardowa dieta Polaka zawiera bardzo niewiele podstawowych źródeł witaminy C, więc nic dziwnego, że niedobór witaminy C nie należy do rzadkości.

Możesz kupić witaminę C w formie suplementu albo uzyskać z jedzenia. Najbardziej znane źródła to:

  • owoce cytrusowe,
  • pomarańcze,
  • acerola,
  • cytryny,
  • limonki,
  • grejpfruty.

Warzywa takie jak zielona papryka, brokuły, brukselka, ciemnozielone warzywa i kapusta są również dobrym źródłem witaminy C – i mniej słodkim niż owoce. Pamiętaj tylko, aby jeść je na surowo, ponieważ zawartość witaminy C jest zwykle tracona podczas gotowania.

Acerola – pomoc dla organizmu

Owoce acerola, które wyglądają jak małe czerwone papryki są powszechnie używane do celów leczniczych. Są wypełnione różnorodnymi składnikami odżywczymi i dlatego nic dziwnego, że tak mocno mogą się przyczynić do wzmocnienia układu odpornościowego, tym bardziej, iż w szczególności mogą leczyć zaburzenia wynikające z niedoborów witamin i minerałów w organizmie (w tym również witaminy C wspominanej wyżej).

Acerola może działać jako idealny suplement witaminy C, ponieważ zawartość witaminy C w tym owocu jest na podium pod względem ilości. Owoce Aceroli są tak bogate w witaminę C, że spożycie tylko kilku z nich może zaspokoić zalecane dzienne spożycie witaminy C.

Czosnek – idealne uzupełnienie

Ta popularna żywność nie tylko stanowi doskonały dodatek do większości potraw, ale także ma właściwości:

  • antybakteryjne,
  • przeciwrakotwórcze,
  • przeciwgrzybicze.

Wykazano, że łagodzi bóle ucha, grypę, zapalenie zatok i działa jako środek zmniejszający gorączkę. Badania nad czosnkiem wykazały nawet, że jego działanie jest porównywalne z antybiotykami na receptę – naprawdę! Włączenie większej ilości czosnku do diety może być łatwym i bardzo korzystnym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Jak więc widać, natura daje nam wszystko, co potrzebne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i to bez względu na porę roku.